Tienermoeders hun eigen opvoedstijl laten ontdekken

Youth Support: een gezinshuis met een hele specifieke doelgroep. Pauline Visser in Axel vangt tienermoeders met hun baby’s op. Ze was al 13 jaar pleegouder en werkte als zelfstandig jongerenwerker: “Ik had plannen om buitenshuis een opvang voor tienermoeders te starten. Al snel kwam ik erachter dat dat niet haalbaar was. We hebben zelf 5 kinderen, van wie twee pleegkids. Dan kun je niet zo makkelijk weg.”

Op een gegeven moment kwam er een zwangere pleegdochter van 16 op hun pad: “We merkten dat ze meer nodig had dan alleen pleegzorg. Daarom zijn we een gezinshuis gestart. Ons doel is om de tienermoeder een basis mee te geven zodat ze na een tijdje zelfstandig verder kan met haar kind. De tienermoeders hebben bij ons een ruime kamer en draaien gewoon in het gezin mee.”

De kunst voor Pauline is om niet haar eigen opvoedstijl als norm te hanteren: “Als moeder van 5 kinderen, is het heel verleidelijk om te zeggen hoe het moet. Maar het gaat erom de tienermoeder te helpen haar eigen stijl te vinden. Daar moet ik mezelf echt in trainen.” Met Youth Support hoopt Pauline dat jonge moeders binnen Zeeland kunnen blijven en niet uit hun eigen omgeving weg hoeven.

Een bijzondere ervaring was een tienermoeder bij wiens bevalling Pauline aanwezig mocht zijn: “Kennelijk voelde ze zich voldoende veilig om mij hiervoor te vragen. Een grote eer!”