Op weg naar stabiliteit

Ze noemen zichzelf ‘oude rotten’ in het vak, al zijn ze natuurlijk nog helemaal niet oud. Daan van der Vlist en Jan Willem van der Graaf zijn al sinds 2005 pleegouders bij William Schrikker Gezinsvormen (WSGV). Met allebei een baan (onderwijs en zorg) en 2 jongens die veel zorg nodig hadden, bleek de combinatie lastig. Ze kregen de tip om een gezinshuis te starten. “Daar hadden we wel oren naar”, vertelt Daan. “In 2012 startten ze een gezinshuis in loondienst via de WSGV.” Toen er in 2019 een samenwerkingsovereenkomst met Gezinshuis.com kwam, sloten ze zich met hun gezinshuis AD37 aan bij Gezinshuis.com. Jan Willem: ”Qua werkwijze is er niet veel veranderd. We merken wel dat we meer de regie kunnen pakken en dat voelt goed.”

Foto’s door de jaren heen
Daan en Jan Willem hebben vier gezinshuis/pleegkinderen, allemaal jongens. Door de jaren heen hebben ze veel foto’s genomen van hun jongens. “Het is opmerkelijk”, aldus Jan-Willem: “In het begin zie je lege ogen, onrust en spanning. Gaandeweg zien we blije en ontspannen gezichten, met af en toe een twinkeling in de ogen, een mooie ontwikkeling.”

AD37
Met hun gezinshuis willen ze zoveel mogelijk een gewoon gezin zijn, daar hoort ook een gewone naam bij.  De naam AD37 verwijst naar hun straatnaam en huisnummer: Aagje Dekenstraat 37. Daan: “We hebben om de hoek van de straat ook een fasehuis, waar jongeren (onze oudste pleegzoon woont er) naar doorstromen richting zelfstandigheid: op jezelf wonen, maar wel in de wetenschap dat wij in de buurt zijn. Dat heette al BW41. BW staat voor Betje Wolffstraat en toevallig ook voor Begeleid Wonen. Tja en AD, staat ook voor… Altijd Doorgaan.

Welkom
Daan en Jan Willem introduceren hun jongens ook in hun eigen familie. Jan-Willem: “Eén jongen met wie heel veel gedoe was geweest. had een etentje met mijn zus en nichtje. Tijdens het eten kwam het gesprek op hoe het voor hem was om in onze familie te komen. Met tranen in zijn ogen vertelde hij: “Ik voel me echt welkom bij jullie”. Daar doe je het voor!

Toekomst
Daan en Jan Willem hopen voor de toekomst dat hun jongens goed terechtkomen en op eigen benen kunnen staan. Jan Willem: “De kans dat dat helemáál lukt is misschien niet haalbaar, maar we kunnen hen in ieder geval een stabielere plek geven!“

Dit is de link naar een radiointerview een poosje geleden.https://www.rijnmond.nl/nieuws/155397/Rijnmond-Staat-Stil-met-gezinshuisouders-Daan-en-Jan-Willem?fbclid=IwAR2x8RkIRj7jurre_x60VRQ1-rkSpPIK8aAbrTjtbly-R-kvBW3TJudlVRk