“Geen hoger hek, maar een langere tafel!”

“Als je het beter hebt dan anderen, bouw je een langere tafel in plaats van een hoger hek.” Dat was de beweegreden van Arjen Borsje en Anneleijne van de Laak om gezinshuis ‘Jij & Ik’ te starten, een plek waar kinderen een veilig tweede thuis vinden.

De 52-jarige Anneleijne werkte 34 jaar als psychiatrisch verpleegkundige en kwam regelmatig schrijnende situaties tegen: een alleenstaande moeder die in de psychiatrie belandt. “Als moeder van 5 zoons was het eerste dat ik dacht ‘En de kinderen dan?” Ze stelde haar huis open en ving een aantal kinderen in crisissituaties op. Met 5 pleegkinderen naast hun drukke banen, wilde ze meer. Ze zegde haar baan op en startte een gezinshuis, waar ze langdurig en 24 uur per dag uithuisgeplaatste kinderen opvangt, die getraumatiseerd zijn of met gedragsproblemen kampen.

Vertrouwen beschadigd
Eenzelfde verhaal hebben Irene Wilthagen en Robert Schoenmakers met hun gezinshuis Welthuis.  Robert: “Wij wilden meer voor deze kinderen betekenen. Deze kinderen zijn enorm in hun vertrouwen beschadigd. Het is belangrijk dat je vertrouwen geeft, beloftes nakomt, hen bevestigt en laat weten dat ze er mogen zíjn!”

Samenwerking
Beide gezinshuizen werken samen met zorgaanbieder Sterk Huis in Goirle en Gezinshuis.com. Sterk Huis is verantwoordelijk voor de inhoudelijke zorg van de kinderen, Gezinshuis.com voor de kwaliteit van het verblijf. Anneleijne: “Wij zijn heel blij met deze samenwerking. We voelen ons een echte gesprekspartner, werkend vanuit een team, waarbij je als gezinshuisouder veel eigen regie krijgt. Zo bepalen we zelf of we, als Sterk Huis een aanvraag doet, een kind ook daadwerkelijk in huis nemen. Als we denken dat er geen match is, wordt dat gerespecteerd. Dat geeft een gevoel van gelijkwaardigheid.”

Keurmerk Gezinshuizen
Irene vult aan: “Als gezinshuis ben je zelfstandig ondernemer en krijg je te maken met een begroting, jaarrekening en allerlei wet- en regelgeving. Ook moeten we voldoen aan het Keurmerk Gezinshuizen. We zijn heel blij met onze contactpersoon bij Gezinshuis.com die van de hoed en de rand weet!”

Privacy
Gezinshuisouders geven hun privacy grotendeels op. Er komen allerlei mensen over de vloer, zoals begeleiders, voogden, eigen ouders van de kinderen en andere samenwerkingspartners. Irene: “Je moet veel energie hebben om dit te doen. We zijn daarom van te voren goed bevraagd op het onderwerp ‘vitaliteit’. Een keer per maand plannen we een weekend vrij en gaan we er met onze camper op uit. Dat is noodzakelijk om het vol te houden.”

Samen afspraken maken
“In ons gezinshuis staat ‘samen’ centraal, niet zozeer allerlei huisregels waar iedereen zich aan moet houden”, aldus Arjen. We nemen gelijk de proef op de som met Floor (14 jaar). Ze woont sinds 3 maanden bij Anneleijne en Arjen en heeft het naar haar zin: “Ik voel niet dat ik hier iets moet. Er zijn natuurlijk regels, maar die hebben we van te voren met elkaar besproken en daar ben ik zelf mee akkoord gegaan!” Arjen gaat verder: “Een kind dat in een instelling had gewoond zei: ‘Hé, hier zijn kussens op de bank en de zittingen zijn niet van hard plastic! Dat is wat we willen, een thuis bieden met een lekker fleece dekentje op de bank!”

Doorlopend kinderen op de wachtlijst
Het belang van kinderen een veilig thuis bieden beaamt ook Hilde Gersjes, manager bij Sterk Huis: “Er staan doorlopend kinderen op de wachtlijst voor een plekje in een gezinshuis en we zijn hard op zoek naar mensen die een gezinshuis willen starten. Een MBO 4-opleiding in de zorg is een vereiste.” Op dinsdag 13 oktober is er een Open Avond bij Sterk Huis in Goirle. Info en aanmelden: https://www.sterkhuis.nl/openavondgezinshuizen/.