Vitaliteit gezinshuisouders in gevaar?!

Professionele, kleinschalige weekendopvang voor uithuisgeplaatste kinderen die in een gezinshuis wonen is er niet. In ieder geval niet in Overijssel, maar waarschijnlijk geldt dit voor heel Nederland. Tot die conclusie komt Bertilia Nijman in haar eindscriptie voor de studie Toegepaste Psychologie.  

Bertilia Nijman Ze voerde het onderzoek uit in opdracht van Gezinshuis.com. Bertilia, zelf gezinshuisouder in Vroomshoop, legt uit: “Als gezinshuisouder ben je 24 uur per dag verantwoordelijk voor een uithuisgeplaatst kind. Dat is best intensief. De meeste gezinshuizen plannen daarom regelmatig een weekend vrij. De kinderen worden dan elders ondergebracht. Meestal is dat in een logeeropvang.”

Huidige weekendopvang sluit niet aan
In de praktijk blijkt dat veel van deze plekken niet geschikt zijn. Ze zijn vaak te groot, te duur of de nodige expertise ontbreekt. Of de reistijd ernaar toe is te lang. Sommige gezinshuizen beginnen er daarom helemaal niet aan, ook vanwege de administratieve rompslomp die het met zich meebrengt.

Logeergezinshuizen nodig
Het advies van Bertilia aan Gezinshuis.com: “Werf een nieuwe tak gezinshuisouders, nl. logeergezins-huisouders. Hierdoor behoud je de vitaliteit van gezinshuisouders. Logeergezinshuisouders stellen hun huis een aantal weekends per maand of jaar beschikbaar.

Weekend-gezinshuisouders
Ik denk dan aan mensen die in de toekomst een gezinshuis willen starten, maar nog niet zo ver zijn of gezinshuisouders die het wat rustiger aan willen doen.” Gezinshuis.com gaat met dit idee verder aan de slag.