Kwaliteitskader: openheid van zaken

Kwaliteitskader: continue werken als professional

Als gezinshuis ben je professioneel en werk je volgens de kwaliteitscriteria Gezinshuizen. Deze zijn te vinden in de Kwaliteitscriteria Gezinshuizen. Maar het werkveld van gezinshuizen is complex. Je moet een soort duizendpoot zijn. Er is negatieve beeldvorming door misstanden in de jeugdzorg. De Inspectie is volop bezig met controles. Dan wil je een betrouwbare partner die door dik en dun met je mee gaat. Ons kwaliteitskader borgt dat je voldoet aan de gevraagde kwaliteitseisen en wet- en regelgeving. Daarmee geef je betrokken partijen openheid van zaken en de mogelijkheid om toezicht te houden.


Radius 2.0

Ons kwaliteitssysteem Radius 2.0 bestaat uit 4 fasen. Hiermee staan we borg voor de kwaliteit van al onze gezinshuizen. Hieronder leggen we elke fase apart uit.

start-kwalificatie

Fase 1: Startkwalificatie

Voordat je met je gezinshuis start, moet je een aantal zaken op orde hebben:

  • je hebt een ondernemingsplan, actueel portfolio, jaarplan en jaarbegroting
  • je hebt een coach ingehuurd, een intervisiegroep geregeld en een vertrouwenspersoon ingehuurd. De coach is er voor jou als gezinshuisouder, om je te helpen je vitaliteit te bewaren.
  • je hebt VOG’s aangevraagd en een  risico-inventarisatie gedaan
Gezinshuizen Keurmerk Logo

Fase 2: Keurmerk Gezinshuizen

Het eerste half jaar ga je aan de slag om het Keurmerk Gezinshuizen te behalen. Het Keurmerk bewijst de kwaliteit van het gezinshuis aan derden, zoals gemeenten,  instanties en naasten van het kind.

Voordelen van het Keurmerk:

  • Transparantie: je laat zien wat je doet
  • Ordening voor jezelf
  • Persoonlijke ontwikkeling: je sterke en verbeterpunten worden duidelijk
Bekijk het filmpje: Keurmerk gezinshuizen
samenwerken

Fase 3: Samenwerkingsonderzoek

Hoe beleven andere partijen die om je gezinshuis heen staan, hoe je gezinshuis functioneert? De zorgaanbieder, biologische ouders of voogd, pedagogisch medewerkers. Het samenwerkingsonderzoek maakt duidelijk wat je nog meer kunt doen om de kwaliteit van je gezinshuis verder te verhogen.

Gezinshuis: twee tienerjongens

Fase 4: Leefklimaatonderzoek

Hoe beleven de kinderen en jongeren die in het gezinshuis wonen, de sfeer in het gezinshuis? Met het leefklimaatonderzoek geven we hen nadrukkelijk een stem. Het gaat tenslotte om hen! Dit onderzoek gebeurt door vragenlijsten, die de Hogeschool Leiden heeft samengesteld.

De onderwerpen die aan de orde komen:

  • Hoe is de sfeer in het gezinshuis?
  • Is er voldoende aandacht voor de individuele behoeften?
  • Hoe zijn de regels: strak of niet, worden ze consequent toegepast?
  • Hebben jongeren het idee dat ze vooruitkomen en zich ontwikkelen?
Lees meer over het leefklimaatonderzoek