Hart onder de riem

Gerard Besten aan alle gezinshuisouders van Gezinshuis.com

De afgelopen weken heb ik veel aan jullie gedacht. Er is veel waardering en applaus (en zeer terecht) voor de artsen en verpleegkundigen op de intensive cares. Jullie zijn ook mensen die in dienst van de ander, onder grote druk, geweldig werk leveren. Dat is echt niet gemakkelijk; dat kan ik uit eigen ervaring goed aanvoelen.

Toekomst mogelijk maken……. Geweldig werk, door toekomst mogelijk maken voor kinderen en jongeren, met complex trauma, die (te)veel te verduren hebben gehad in hun leven. Deze dagen realiseerde ik me weer dat deze jongeren nooit “thuis” zijn. Nooit thuis… Ik heb met dat thema vaak geworsteld in de omgang met deze kinderen en jongeren. Dat “nooit thuis” is invoelbaar wanneer je met de nodige sensitiviteit in de omgang met hen staat. Je voelt de leegte als het ware. Onuitgesproken kan je aan hen zien dat ze erbij willen horen. “Thuis” is in die zin geen plek, maar het beleven erbij te horen. Kan je deze kinderen en jongeren laten ervaren dat ze toch ergens bij horen? Dat “samen optrekken in het leven” geen uitzondering is, maar een gewone werkelijkheid die ook op hun leven van toepassing is? Juist in deze tijd? Kunnen we deze jongeren laten ervaren dat je samen ontwikkelt? Dat ergens bij horen eigenlijk wel heel prettig en veilig is?

Een hart onder de riem…….
Ik vroeg me af hoe jullie een hart onder de riem te steken; hoe iets mee te geven wat een klein beetje helpt. Misschien kan dat door dit inzicht te delen. Het inzicht dat, juist in tijden onder druk, we op elkaar aangewezen zijn. En dat het goed is juist dat met deze jongeren te delen. Het, met elkaar, leven in gezinshuizen zal niet meer (nooit meer?) hetzelfde zijn als voor de corona epidemie. Deze corona-crisis gaat achterliggend (in de kern), over hoe we met elkaar omgaan. Een aantal maatregelen/beperkingen ter bestrijding/ voorkoming van corona zal langdurend blijken. Onze leefwereld wordt fysiek kleiner en misschien mede daardoor sociaal groter……..

Com van community
Toen we begonnen met Gezinshuis.com in 2006 hebben we bewust de extensie “.com” van community gekozen. Omdat we wisten dat je gezinshuizen met elkaar vorm geeft. Ik hoop dat jullie ervaren er niet alleen voor te staan. Ik hoop dat jullie de community van Gezinshuis.com ervaren. Ik hoop dat jullie kinderen zich gedragen voelen door elkaar.

Hoop
“Hoop” is één van de drie goddelijke deugden, naast geloof en liefde. Cees Zwart, emeritushoogleraar aan de Erasmus universiteit schreef in 1995 het boek “de strategie van de Hoop”. In dit boek laat hij zien dat turbulentie geen negatieve omstandigheid hoeft te zijn. Om er de vruchten van te plukken is het echter nodig dat er een nieuwe houding ontstaat die wordt gekenmerkt door creatieve wendbaarheid en persoonlijke integriteit. Hopen is één kant, maar een exponent daarvan is “doen”; je met kracht inzetten. Daarmee kan “Hoop” als kracht aangewend worden. Het komt neer op “doen” en daar zijn jullie hét toonbeeld van.

Ik ben echt trots op jullie, hoe jullie in deze tijd hoop tot leven brengen.
Gerard Besten
besten.gerard@outlook.com 0610588857

Gerard Besten oprichter Gezinshuis.com