Een 2e kans op een thuis

Kwetsbare kinderen een 2e kans geven op een normaal gezinsleven. Dat hebben Melvin en Naomi Helmink voor ogen met hun gezinshuis Villa Ahava in Hoorn. Villa Ahava betekent Huis van de liefde: “Dat is wat we willen zijn. Een huis waar kinderen op adem kunnen komen, zich veilig en gelukkig voelen en toegroeien naar een mooie toekomst. Gelukkig staan we er niet alleen voor. We hebben een heel netwerk om ons heen staan. Het mooie spreekwoord ‘It takes a village to raise a child’ drukt dat treffend uit. Mijn zusje werkt mee in de administratie en mijn ouders helpen met de schoonmaak. En dan zijn er natuurlijk nog allerlei partijen als zorgaanbieders, voogden, scholen etc.”

Meer regie
Naomi en Melvin Helmink waren al 7 jaar pleegouder voordat ze met hun gezinshuis startten op 1 januari. De combinatie van de zorg thuis naast een drukke baan bleek niet te doen: “Als gezinshuis kun je betere zorg leveren dan bij pleegzorg. Je hebt ook meer bevoegdheden. Daardoor heb je de regie in eigen hand.”

Geduld nodig
In Villa Ahava wonen momenteel 4 kinderen uit 3 verschillende gezinnen. In het begin waren de kinderen erg onrustig en was het spannend voor iedereen. Ook voor de biologische ouders was het wennen. Accepteren dat je kind niet bij je thuis kan wonen, gaat niet zonder slag of stoot. Sommige ouders blijven zich verzetten tegen de uithuisplaatsing van hun kind. Naomi: “Ik wil daar geen oordeel over hebben. Het is ook niet niks als je kind niet thuis kan opgroeien. Dat vraagt van ons veel flexibiliteit en geduld. Maar als je geduldig blijft, komt er een tijd dat ze het kunnen accepteren. Dat geeft dat voor alle partijen rust.”

Moederdagcadeau
“Vorig jaar hadden we twee broertjes bij ons in huis. De ene zei: Jij bent mijn moeder niet en je krijgt ook geen cadeau op moederdag en niks niet. Erg afwerend dus. Ik zei dat dat allemaal okay was. Maar toen het eenmaal moederdag was zei hij: je krijgt geen cadeau, maar wel een knuffel! Dat was mijn grootste moederdagcadeau!”